Chemistry, Physics and Technology of Surface, 2011, 2 (4), 488-493.

Bioactive Composites Based on Silica-Gelatin Matrix and Extracts of Magnolia Leafs



O. N. Stavinskaya, I. V. Laguta, O. I. Dzyuba, R. V. Ivannikov, T. V. Fesenko

Abstract


Aqueous-ethanol extracts of Magnolia sieboldi K.Koch., Magnolia kobus DC. Engl., Magnolia soulangeana Soul.-Bod., Magnolia stellata (Sieb.et Zucc.) Maxim leafs have been obtained, antioxidant potential of the extracts has been evaluated. The bioactive composites based on the extracts and silica-gelatin matrix have been prepared. The swelling of the composites and desorption of the antioxidants to aqueous medium (water) have been tested.

 

Full Text:

PDF (Русский)

References


Madhavi D.L., Deshpande S.S., Salunlhe D.K. Food Antioxidants: Technological, Toxicological and Health Perspectives. – New York: CRC Press, 1996. – 512 р.

Nagavani V., Raghava Rao T. Evaluation of antioxidant potential and identification of polyphenols by RP-HPLC in Michelia champaca flowers // Adv. Biol. Res. – 2010. – V.4, N 3. – P. 159–168.

Ставинская О.Н., Лагута И.В., Кузема П.А. Влияние высокодисперсного кремнезема на водопоглощение желатиновых материалов // Физикохимия поверхности и защита материалов. – 2011. – T. 47, № 3. – С. 248–252.

Ставинская О.Н., Лагута И.В. Свойства кремнезем-желатиновых композитов // Журн. физ. химии. – 2010. – T. 84, № 6. – С. 1158–1162.

Методические указания к лабораторным занятиям. Фитохимический анализ лекарственного растительного сырья – Санкт-Петербург: СПХФА, 1998. – 60 с.

Гродзинський А.М., Гродзинський Д.М. Краткий справочник по физиологии растений. – Киев: Наук. думка, 1973. – 591 с.

Alonso A.M., Domianguez C., Guillean D., Barroso .G. Determination of antioxidant power of red and white wines by a new electrochemical method and its correlation with polyphenolic content // J. Agric. Food Chem. – 2002. – V. 50. – P. 112–3115.

Yang J.-H., Lee S.-Y., Han Y.-S. et al. Efficient transdermal penetration and improved stability of L-ascorbic acid encapsulated in an inorganic nanocapsule // Bull. Korean Chem. Soc. – 2003. – V. 24, N 4. – Р. 49–503.

Tsimogiannis D., Samiotaki M., Panayotou G., Oreopoulou V. Characterization of flavonoid subgroups and hydroxyl substitution by HPLC-MS/MS // Molecules. – 2007 – V. 12. – P. 593–606.

Лагута И., Ставинская О., Оранская Е, Чернявская Т. Взаимодействие аскорбиновой кислоты с высокодисперсным кремнеземом // Доповіді НАН України. – 2009. – № 12. – C. 152–157.

Волков В.А., Пахомов П.М. Кинетика взаимодействия радикала ДФПГ с экстрактивными веществами растений в различных средах // Ползуновский вестник. – 2008. – № 3. – С. 309–313.

Brand-Williams W., Cuvelier M.E., Berset C. Use of a free radical method to evaluate antioxidant activity // Lebensm. Wiss. Technol. – 1995. – V. 28. – P. 25–30.

Лагута И.В., Ставинская О.Н., Кайдалова Ю.А и др. Антиоксидантные свойства некоторых производных флавонола // Химия, физика и технология поверхности. – 2008. – № 14. – С. 483–487.

Smitha S., Mukundan P., Krishna P., Warrier K.G.K. Silica-gelatin bio-hybrid and transparent nano-coating through sol-gel technique // Mater. Chem. Phys. – 2007. – V. 103. – P. 318 –322.

Coradin T., Bah S., Livage J. Gelatin-silicate interaction: from nanoparticles to composite gels // Colloids Surf. B. – 2004. – V. 35. – P. 53–58.

Smitha S., Shajesh P., Mukundan P. et al. Synthesis of biocompatible silica-gelatin nano-hybrid by sol-gel process // Colloid Surf. B. – 2007. – V. 55. – P. 38–43.




Copyright (©) 2011 O. N. Stavinskaya, I. V. Laguta, O. I. Dzyuba, R. V. Ivannikov, T. V. Fesenko

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.